Selecteer een pagina

Wat moedigt mensen aan om risico’s serieus te nemen?

Wat de risico’s van uw projecten ook zijn, het is hoe u ze beheert (of niet beheert) die het uiteindelijke succes of falen zullen bepalen. Dat is tenslotte wat projecten in wezen zijn: grootschalige oefeningen in het beheersen van risico’s.

Het is de moeite waard om even na te denken over hoe je alle betrokkenen bij je projecten kunt aanmoedigen om verantwoordelijkheid te nemen voor het beheersen van risico’s.

Hoewel de meeste mensen het erover eens zijn dat risicomangement  “A Good Thing” is, wordt het nog steeds algemeen toegepast met een gebrek aan enthousiasme en toewijding. Als we mensen en organisaties willen motiveren om risicomanagement serieuzer te behandelen, is het wellicht de moeite waard om gevestigde motivatietheorieën te overwegen.

Een van de bekendste hiervan is de “Hiërarchie van behoeften” van Abraham Maslow, oftewel de behoeftepiramide van Maslow.

BEHOEFTEPIRAMIDE VAN MASLOW

Maslow suggereerde dat mensen door de drive worden gemotiveerd om aan verschillende behoeften te voldoen, maar niet alle behoeften zijn gelijk. Maslow rangschikte behoeften in een piramide in volgorde van hun kracht als motivatoren, zoals hier getoond:

Maslow was van mening dat mensen gedreven zijn om aan lagere behoeften te voldoen voordat hogere behoeften enige invloed uitoefenen. Er moet bijvoorbeeld eerst aan de meest elementaire behoeften van lucht, water, slaap en voedsel worden voldaan, en dit is de overheersende zorg van elk individu, nog belangrijker dan veilig zijn of zelfrespect voelen. Zodra deze tevreden zijn, staat het een persoon vrij om zich zorgen te maken over andere dingen. Als aan elk niveau van ‘honger’ wordt voldaan (met letterlijke fysieke honger op het laagste niveau), ontstaan ​​er hogere behoeften die voldoening vereisen.

De hiërarchie / piramide van Maslow is verdeeld in twee groepen,

Met ‘tekortkomingen’ naar de basis en ‘groeibehoeften’ bovenaan. Tekortkomingen zijn meestal fysiek en emotioneel, en ze moeten worden vervuld, anders voelt een persoon zich angstig en onvolledig. Groeibehoeften zijn daarentegen psychologisch en spiritueel, en ze zijn niet essentieel voor een gezond bestaan, maar ze maken een persoon completer en completer.

Hoe is dit relevant voor de uitdaging om individuen en organisaties te motiveren om risico’s te beheersen? De twee niveaus van Maslow’s hiërarchie verklaren waarom risicomanagement ertoe doet:

  • Tekortkomingen hebben te maken met overleven, wat betekent dat we moeten reageren op bedreigingen. In termen van risicomanagement is dit het domein van bedrijfscontinuïteit en noodherstel, dat tot doel heeft het bedrijf te beschermen en de overleving van het bedrijf te waarborgen, evenals operationeel risicomanagement, gezondheid en veiligheid, en een projectrisicoproces dat technische bedreigingen aanpakt.
  • Daarentegen verschijnen kansen in de Piramide van Maslow als groeibehoeften, omdat het risico’s zijn die, als ze zich zouden voordoen, een positief effect zouden hebben. Deze bestaan ​​op gebieden als marketing en business development, maar ook strategische besluitvorming, en zijn ook terug te vinden op projectniveau in de vorm van projectkansen die ons helpen om sneller, slimmer of goedkoper te werken.

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!