Selecteer een pagina

Wat is de kleine zeemeermin in Kopenhagen?

De kleine zeemeermin is een beeld geschenk van de Deense Brouwer Carl Jacobsen aan de stad Kopenhagen en werd onthuld op 23 augustus 1913. Het beeld bestaat dus al meer dan 100 jaar!

Het is 1 van de populairste bezienswaardigheden in Kopenhagen. Het is gebaseerd op het personage van een ballerina die in een ballet het sprookje van de kleine zeemeermin uit 1837 van Hans Christian Andersen naspeelde.

Wat is het verhaal over de kleine zeemeermin?

De kleine Zeemeermin is een sprookje van Hans Christian Andersen. De Zeemeermin redt het leven van een jonge en zeer knappe prins die schipbreuk heeft geleden. Om met hem te kunnen trouwen zou ze haar mooie stem en haar vissenstaart moeten opgeven.

Elke ochtend en avond zwemt ze vanaf de zeebodem naar de oppervlakte en zittend op haar rots in het water, staart ze verlangen naar de kust in de hoop een glimp op te vangen van haar geliefde prins!

de kleine zeemeermin
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • LinkedIn

Het verhaal eindigt minder goed.

De zeemeermin gaat naar de zeeheks die haar een toverdrank geeft. Om alles goed te laten gaan moet ze trouwen met de prins. Maar dat gaat mis, de prins trekt het land in om een vrouw voor zijn huwelijk te vinden.

Als dat gebeurt zal de kleine zeemeermin veranderen in het schuim van de zee. Ze kan dat enkel voorkomen door de prins te vermoorden. Maar dat wil ze niet. Ze stort zich in de zee en verandert in het schuim dat je soms ziet in de golven

 

Waarom is het standbeeld gemaakt?

Het beeldje is gemaakt omdat Carl Jacobsen (van de gelijknamige brouwerij) verliefd werd op het personage na het zien van een balletvoorstelling gebaseerd op het sprookje over de kleine zeemeermin in het Koninklijk Deens Theater in Kopenhagen.

De Brouwer was zo in de ban van zowel het sprookje als het ballet dat hij een beeldhouwer opdracht heeft gegeven om er een sculptuur van de kleine zeemeermin te maken.

 

Wie heeft het beeld van de kleine zeemeermin gemaakt?

Het beeld is gemaakt door de beeldhouder Edvard Eriksen in opdracht van Carl Jacobsen. Het Beeld is geïnspireerd op ballerina Ellen Price die in 1909 de hoofdrol danste in het ballet de kleine zeemeermin in het Koninklijk Theater.

Ellen Price zou echter niet naakt model staan voor de beeldhouwer Edvard Eriksen. Eriksens Vrouw, Eline Eriksen poseert voor het beeld van de kleine zeemeermin. Voor het hoofd heeft de beeldhouwer wel Ellen Price gebruikt. (alhoewel het hoofd al niet meer origineel is na een onthoofding).

 

Waar vind je de kleine zeemeermin?

Je vindt de kleine zeemeermin in de haven van Kopenhagen zittend op een rots en kijkend over de zee. Het beeld is gratis te bezoeken, maar als je meer info over het beeld wilt dan kun je een boot tour boeken zodat ze meer over het beeld vertellen.

Het adres is: De kleine zeemeermin, langelinie 1, 2100 Kopenhagen

 

 

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!

Share This

Share this post with your friends!